Skip to content

Nike интересни факти за създаването

  • 3 min read
Nike Air Max

Всички световни компании ценят своето име и затова залагат само на качествени материи при техните колекции от детски дрехи. Ако трябва да говорим за марката Nike, то тя съчетава в себе си не само идеалното качество на всички детски дрехи, но и стилните модели. Така всяко дете ще се чувства удобно в новите си придобивки, но и ще се радва на свободни движения по време на игрите си. Нека сега обаче се върнем назад във времето и да разгледаме историята на този световен бранд.

Фил Найт, Nike
Фил Найт и Боуерман

През 1964 година студента Фил Найт, който е бил спортист е създал тази компания. Той е направил това заедно със своя треньор. В това време на пазара са се предлагали само едни качествени спортни обувки и те са били на Adidas. Идеята на техните създатели е била да предложат на средностатистическите потребители идеално съчетание между атрактивна цена и високо качество. С пълна сила можем да кажем, че това им се е получило.

В желанието си да постигне това, Фил Найт е измислил план за действие. Той е поръчвал обувки от Азия и ги е продавал на пазара на САЩ. Това е била една гениална идея, която му е хрумнала при провеждането на семинар, който е бил посветен на развитието на малкия бизнес. Първите партиди са били закупени в Япония и са се продавали буквално на улицата в малък фургон. За една година работа, бизнесът е започнал да потръгва и Фил е можел да си позволи да наема още един сътрудник. През далечната 1971 година е бил направен логотипа на компанията, като за него са били платени само 30 долара. Фил обаче никога не е забравял за това и в процеса на развитието на марката Nike е подарил част от акциите на Каролин или жената, която е сътворила логото. Освен това той и е подарил статуетка, която е била обсипана с камъни и е била във вид на логото.

Въпреки че през 1973 година финансовия оборот на Nike е бил повече от един милион долара, реалната печалба е била съвсем малка. Няколко години по-късно марката е успяла да измести своя основен конкурент в лицето на Adidas.

Nike Air Max
Винтидж Nike Air

Най-голям бум в печалбите се е постигнал със серията на Nike Air. Тя е била създадена през 1979 година. Интересното тук е, че Nike не е подписал веднага договор с техния изобретател, а това е станало в последствие на съвместната им работа.

Днес всички стоки на Nike са признак за отличен вкус, но и качество, което не може да се сравни. Те изработват не само дрехи и обувки за възрастни, но също така за деца. Така спокойно можем да облечем нашите палавници удобно, стилно и практично. Днес стоките на бранда съчетават дори последните технологии в себе си. Ако искате да облечете децата си наистина страхотно, като от бляскавите списания, значи Nike е това, което търсите за тях.