Skip to content

Историята на Черен Петък

  • 4 min read
What is Black Friday?

What is Black Friday?
Всяка година хората от цял свят чакат с нетърпение така наречения „Черен петък“, с който се открива сезона на разпродажбите и предпразничния шопинг (пазаруване). Знаете ли, обаче с какво първоначално се е свързвал този израз?

“Черен петък” възниква през втората половина на 19 век и няма нищо общо с пазаруването. Точно на 24 септември 1869 г., петък, в САЩ има пазарен срив, причинен от спада на цените на златото. Американската икономика не е в състояние да се възстанови от тази криза в продължение на няколко години.

Времената обаче се променят и век по-късно първото значение на „Черния петък“ е забравено. През 50-60-те години на XX век изразът е бил използван от полицията във Филаделфия за обозначаване на големите задръствания. Всяка година в последния петък на месец Ноември градът се изпълвал с хиляди хора, които избират новогодишни подаръци. Тогава се предизвиквали огромни трафици и тълпи пред магазините, провокирайки недоволство сред полицаите.

Black Friday - намаления за черен петък

„Черен петък“ всъщност е петъкът след Деня на благодарността в САЩ – един от най-обичаните и значими празници в страната. Ден, в който семействата се събират на богата трапеза и си благодарят за всичко, което имат.

Само седмица по-късно, хората нетърпеливо се подготвят за големите намаления и промоции за „Черен петък“. Те искат да изберат хубави подаръци за най-скъпите си хора, като се възползват от отстъпките.

С течение на времето традицията, възникнала в САЩ, се е разпространила и в други страни.

В големите търговски центрове в Лондон, Ню Йорк, Париж и много други градове, хората се нареждат на опашки още от полунощ. И щом вратите на търговските центрове се отворят, тълпи с нетърпеливи купувачи атакуват магазините.

Въпреки факта, че витрините са пълни с реклами и обещание за отстъпки на този ден, експертите отбелязват, че „Черният петък“ постепенно се превръща в история. Продажбите всъщност започват няколко дни преди него и продължават след празничния уикенд. Тенденцията от последните години е началото на продажбите да започне точно в Деня на благодарността и дори по-рано, така че всяка година все повече хора започват да пазаруват коледни подаръци директно на празника.

Периодът след Деня на благодарността и преди Коледа е най-доходоносният за собствениците на магазини. Затова още през 60-те години бизнесмените се замислят да дадат на израза „Черен петък“ ново, по-положително значение. В много страни, включително и България, се провеждат рекламни кампании, които са насочени към създаване на положителен образ на събитието.

„Най-добрият ден в годината за пазаруване със семейството!“ – така медиите описват Черния петък.

Черен Петък - намаление на детски дрехи

Хубавата новина е, че през последните години продажбите се провеждат не само офлайн, но и онлайн, така че вече не е необходимо да се блъскате в огромната тълпа и да стоите часове на студа.

През 2020 г. Черният петък се пада на 27 ноември, но промоциите в много онлайн магазини вече са обявени.

Ако искате да зарадвате най-скъпите ни същества – децата, Черният петък ви предлага страхотната възможност да се възползвате от големи намаления. Изберете качествени детски дрехи на достъпни цени и ги поръчайте онлайн.

Страхотните промоции за Черния петък вече са факт в KidsMall. Сайтът предлага разнообразие от стилни, оригинални и висококачествени детски дрешки за момичета и момчета, които в момента са на СУПЕР цени! Възползвайте се от страхотните промоции и изберете най-хубавия подарък за вашите деца!