Skip to content

18 факти за споделяне в Международния ден на жената

  • 6 min read
8 Март - Факти за деня на жената

Международният ден на жената – 8 Март, е истински празник – и произхода на празника е много интересен. За съжаление, Международният ден на жената не винаги получава отразяването, което заслужава, подобно на самата борба за равенство между половете. Така че, ако и вие като мен имате много повече въпроси за празника, отколкото бихте искали да признаете, не се чувствайте твърде зле. Вместо това започнете своето честване на този супер феминистки празник, като прочетете всички факти, които трябва да знаете в Международния ден на жената.
8 Март - Факти за деня на жената

Внимавайте: някои от фактите, които трябва да знаете за Международния ден на жената, са вдъхновяващи, някои вбесяват, а други успяват да бъдат и двете. За съжаление, доколкото борбата за правата на жените е прогресирала след Международния ден на жената, че започна през 1908 г., все още предстои дълъг път, преди неравенството между половете да е минало. За щастие обаче всички факти, които трябва да знаете в Международния ден на жената, доказват, че жените – и цялостното честване на напредъка и безспорната жестокост на жените – са изключително важни. Ето 18 факта, които трябва да споделите в Международния ден на жената.

1. Международният ден на жената е роден на 8 март 1908 г., когато 15 000 жени маршируват по улиците на Ню Йорк, за да поискат по-кратки часове, по-добро заплащане и право на глас. Първото събитие на Международния ден на жената се провежда едва през 1911 г. и едва тогава в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. ООН не го признаха за празник до 1975 г.

2. Едва през 2011 г., за да почете стогодишнината от първото събитие на Международния ден на жената, президентът на САЩ Барак Обама обяви целия месец март за „Месеца на историята на жените“ в Съединените щати.

3. Докладът на ООН за жените от 2015 г. показа, че въпреки жените, работещи по-дълго от мъжете, когато се има предвид и заплатената, и неплатената работа, жените все още печелят средно с 24% по-малко от мъжете по света. Тази разлика в заплатите е най-лошата в Южна Азия, където жените печелят с 33% по-малко от мъжете.

4. 58% от завършилите колежи са жени и този увеличен процент на образованите жени е пряко свързан с икономическия растеж в световен мащаб – и с по-бързия икономически растеж. Сред 34 държави, участващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), повече образование за жени и момичета представлява 50% от техния икономически растеж през последните 50 години.

5. Това вероятно не е изненада, но жените все още отделят повече време за домакинска работа и грижа за деца, отколкото мъжете. ООН съобщава, че жените отделят един до три часа повече за домакинска работа от мъжете, два до 10 пъти повече от времето, прекарано за деца и възрастни хора, и един до четири часа по-малко на ден за дейности на икономическия пазар. Всъщност в Европейския съюз 25% от жените казват, че това е причината да не са активни в работната сила, докато само три процента от мъжете могат да кажат същото.

6. Само 22 от 197-те страни на Земята могат да кажат, че имат жени, които изпълняват функциите на държавни глави.

7. Към 2014 г. е имало 16 милиона жени, живеещи с HIV (СПИН), което означава, че 50% от всички възрастни с ХИВ са жени. Не са редки случаите, когато жените, живеещи с ХИВ, изпитват насилие само заради своя ХИВ статус. ООН съобщава, че най-малко 14 държави принуждават ХИВ-позитивните жени да неволни аборти и стерилизации.

8. Според дългосрочно проучване от 2010 г., проведено в Южна Африка, интимното насилие на партньори увеличава шансовете на жените и момичетата да се заразят с ХИВ с 13,9%, а неравенството в силите в отношенията увеличава риска с 11,9%.

9. Въпреки декларацията на ООН за премахване на насилието над жени през 1993 г., в момента 1 на 3 жени по света са жертва на физическо или сексуално насилие – и обикновено това е в ръцете на интимен партньор.

10. Въпреки факта, че жените изпреварват мъжете както в средното, така и във висшето образование, равнището на безработица непропорционално засяга жените по света. Към 2013 г. световният коефициент на заетост спрямо населението е едва 47,1%. Обратно, при мъжете този процент е 72,2.

11. Миналата година УНИЦЕФ съобщи, че над 500 милиона жени и момичета по целия свят нямат достъп до частно, санитарно пространство, където могат да имат менструална хигиена. Това са половин милиард жени и момичета по целия свят, които не разполагат с основната необходимост от чисто и безопасно пространство, за да се справят с периодите си.

12. Само 14 % от най-високите ръководни длъжности във Fortune 500 компании заемат жени. Само 24 от тези компании имат жени изпълнителни директори.

13. Докато процентът на омъжените жени преди 18-годишна възраст е намалял в Северна Африка и Близкия изток с около 50% през последните 30 години, в световен мащаб една от четирите жени, живеещи днес, са булки деца.

14. Въпреки че забелязахме напредък по отношение на осакатяването на женски гениталии (FGM) (Нигерия забрани практиката през май 2015 г.), фактът остава, че днес 200 милиона жени и момичета са изпитали FGM; някои по време на ранна детска възраст, но почти всички до 15-годишна възраст.

15. От 2013 г. детският брак е по-вероятно да убие момичета в развиващия се свят, отколкото война, СПИН, туберкулоза или друга причина за смърт. Всъщност усложненията от бременността и раждането са убиец номер едно сред момичетата на възраст от 15 до 19 години в развиващия се свят.

16. Една жена в Африка е изправена пред шанс 1 на 31 да умре от усложнения при бременност или раждане.

17. Според УНИЦЕФ приблизително 31 милиона момичета в начална училищна възраст и 32 милиона момичета на прогимназиална възраст през 2013 г. не са учили в училище. Това означава, че приблизително 63 милиона млади момичета по света са извън училище.

18. Към 2013 г. беше изчислено, че ако детският брак продължи със сегашния си темп, тогава 39 000 млади момичета ще стават детски булки всеки ден. Това означава, че 142 милиона момичета в крайна сметка ще се оженят твърде млади. Липсата на образование за младите момичета и детските брачни проценти също са пряко свързани. Както съобщава УНИЦЕФ, ако всяко момиче в Африка на юг от Сахара и Северна и Западна Азия получи средното си образование, детският брак ще падне с цели 64%.